Ons verhaal

Ken je het verhaal van de man wiens leven binnen 10 seconden ondersteboven stond? Waarschijnlijk wel. Helaas kennen velen van ons soortgelijke verhalen. In Nederland alleen al krijgen 12 mensen per uur slecht nieuws. Dat zijn ongeveer 110.000 mensen met een nieuwe kankerdiagnose per jaar! (bron: KWF Kanker Bestrijding kwf.nl)

 

Elk verhaal na de diagnose is uniek. Ik vertel graag het mijne om aandacht te vragen voor de ondersteunende werking van leren kitesurfen tijdens het herstelproces na een kankerdiagnose.

 

Mijn naam is Baris. Ik was 38 jaar, mijn leven zag er goed uit. Ik had een fantastische vrouw en twee prachtige jonge kinderen. Mijn vrouw, Marieke, was haar opleiding tot kinderarts en een promotieonderzoek aan het afronden en ik werkte met plezier in de zakelijke reis- en evenementen industrie.

Baris profiel foto

Eind mei 2016 nam ons leven een noodlottige wending toen ik een knobbel voelde. Een controle bij de huisarts werd de volgende dag al gevolgd door een bezoek aan de uroloog. Binnen 4 dagen werd ik gediagnostiseerd met teelbalkanker en geopereerd. Daarna ging ik naar huis met een pijnlijk lichaam en geest. Ik voelde me verslagen en hopeloos verloren.

 

Bij de eerste controle na drie maanden waren er geen uitzaaiingen. Echter in december van datzelfde jaar werd er vlakbij mijn linker nier een uitzaaiing gezien. In de voorafgaande periode was ik mijn baan kwijtgeraakt, en zaten we middenin de voorbereidingen van een emigratie; we hadden besloten om de kans aan te grijpen om voor het werk van Marieke een jaar naar Bonaire te gaan met ons gezin. Vlak voor ons vertrek ging ik dus nog drie weken lang dagelijks naar het ziekenhuis voor radiotherapie.

Nadat we op het mooie Bonaire waren aangekomen, begon Marieke met haar werk in het ziekenhuis, gingen de kinderen naar school en had ik eindelijk de tijd om gewoon te zitten en alles te verwerken. Mijn wereld stortte in elkaar. Ik voelde me alleen, verloren, angstig, onzeker, jaloers, gefrustreerd, zwak, en ongeduldig, en dat alles tegelijk. Ik was constant bang om Marieke te verliezen, bang voor de terugkeer van de kanker en uiteindelijk op jonge leeftijd te sterven. Deze gevoelens leidden tot moeilijke gesprekken en ruzies tussen ons, slapeloze nachten en veel woede. Dit was absoluut niet wat we vooraf hadden gehoopt mee te maken tijdens ons verblijf op een paradijselijk eiland.

Kite4Kids
Baris en Marieke Kite Beach

Toen zijn we samen gestart met het nemen van kitesurf lessen. We vonden daarin een gemeenschappelijke activiteit die voor ons beiden nieuw en uitdagend was. Samen lessen volgen moedigde ons aan. Op het kitestrand zijn zorgde voor ontspanning en het bracht ons in contact met de vriendelijke gemeenschap van kitersurfers. Het zorgde voor een nieuw onderwerp in ons leven dat geen emotionele lading had. Het was gewoon heel leuk en we werden er verliefd op. De spanningen thuis kregen een uitlaatklep.

Kiten werd mijn beste vriend, mijn passie, mijn psychotherapeut. Het gaf me vrijheid, hoop en trots. Op het water had ik momenten alleen zonder me verloren of angstig te voelen. Door het kiten voelde ik me mentaal en fysiek sterker, gelukkiger, socialer en zelfverzekerder. Bovenal heeft kitesurfen ons leven als gezin helpen verbeteren.

Deze positieve ervaringen willen we graag delen. Daarom is Kite4Life Foundation opgericht.

Wat is Kite4Life Foundation

Kite4Life Foundation is een stichting. Het heeft als doel de ondersteunende werking van kiteboarden tijdens het herstelproces na kanker te laten ervaren. Kiteboarden is een middel om je fysieke en je mentale herstel te bevorderen. Zodra je kite wind vangt en je board het water raakt, heb je alle aandacht nodig om de elementen te trotseren. Het beloont je door al je zintuigen te prikkelen en helpt je je dagelijkse zorgen even los te laten. Op de lange termijn kan kiteboarden zelfs een meditatieve werking hebben.

Doelstelling

Ons doel is om (ex-)kankerpatiënten en hun naasten te leren kiteboarden en gevoelens van vrijheid, hoop en trots in hun levens (terug) te brengen. Om dit te bereiken zullen we een jaarlijks terugkerende sportevenementen organiseren. Het initiële doel hiervan is om onze doelgroep kennis te laten maken met de sport. Clinics, meet & greets, demonstraties en een (informatie)markt zullen het hoofddoel ondersteunen. Ervaringen en passie zullen er gedeeld kunnen worden en er is aandacht voor het concrete doel = het schenken van een beginners kitesurflespakket van 9 uur voor 2 personen aan (ex-)patiënten en hun directe naasten.

Doelgroep

Wij willen kankerpatiënten en hun directe naasten kennis laten maken met kiteboarden doormiddel van een pakket van 3 lessen van 3 uur verdeeld over 3 dagen. Deelnemers moeten ouder dan 12 jaar zijn, in het bezit zijn van een zwemdiploma en fysiek en mentaal in staat om te kunnen leren kiteboarden. Daarnaast moeten deelnemers in Nederland wonen. Directe naasten zijn de ouders, broers, zussen, echtgenoot en kinderen van een patiënt. We hopen de bezoekers als duo te ontvangen. Want kanker heb je nooit alleen!

The time is now! Ga kiteboarden en je ziet het leven weer zitten, je voelt je weer hoopvol, vrij en trots.

Missie

Wij willen gevoelens van hoop, vrijheid en trots terugbrengen in de levens van kankerpatiënten, overlevers en hun dierbaren door ze de fysieke en mentale voordelen van kiteboarden te laten ervaren.

Visie

Wij geloven dat kiteboarden ondersteunend kan zijn tijdens het herstelproces en de ingrijpende gebeurtenissen bij kanker. Het is een middel om je fysieke en je mentale herstel te bevorderen. Zodra je kite wind vangt en je board het water raakt, heb je alle aandacht nodig om de elementen te trotseren. Het beloont je door al je zintuigen te prikkelen en helpt je je dagelijkse zorgen even los te laten. Op de lange termijn kan kiteboarden zelfs een meditatieve werking hebben. Alhoewel het er complex uitziet en je denkt er veel kracht voor nodig te hebben, is het relatief eenvoudig te leren voor een ieder.

Baris kite op Bonaire

K4L logo

Ons logo is opgemaakt door kites en heeft de vorm van een molen of een windturbine. Het vangt wind energie op en vertaalt het naar mentale kracht. De kleur turquoise vertegenwoordigd de kleur van de Caribische zee van Bonaire waar we hebben leren kiten en rood is de kleur van passie en leven.

Kite4Life logo

The dream team

7ACD608B-D71B-41A3-A660-014F6B0BCFF0

BARIS SOYOGUL

Marieke Hohnen

MARIEKE HOHNEN

Kim Alderden

KIM ALDERDEN

Pepijn Visee.

PEPIJN VISEE

Marieke profiel foto

MARIEKE DE BEER